Monday, June 7, 2010

Kitap: Prof.Dr.Vahdettin Engin - Pazarlık

Prof.Dr.Vahdettin Engin, Sultan Abdülhamid ve Theodore Herzl arasındaki büyük "Pazarlık"a dair pek çok yeni belge ve bilgiyi bir araraya getiriyor… 

Son bir asırdır tartışılan ve ideolojik şekilde yaklaşılan konuların başında, Sultan İkinci Abdülhamid’in Filistin politikası gelmektedir. Abdülhamid’in 1909’da tahtından indirilmesinin ardında, Filistin’de bir Yahudi vatanı kurulması yolundaki girişimlere izin vermemiş olmasının yarattığı kanaati, ortak kabul haline gelmiş durumdadır. Bu konuda Sultan Abdülhamid ile Siyonist politikacılar arasında geçtiği öne sürülen hayalî  konuşma metinleri bile yayınlandığını biliyoruz.
Şimdi ise elimizde terkip gücü olan uzman bir ismin uzun seneler arşiv belgelerini kaynak alarak yaptığı çalışmalara dayanan kaynak bir eser bulunmakta.
İkinci Abdülhamid, 1890'lı yıllarda gördükleri baskı sebebiyle Rusya ve Romanya'yı terk eden Yahudilere kapısını açıp Filistin dışındaki Osmanlı vilayetlerine yerleştirmesine rağmen Rotschild ve Baron Hirsch gibi zengin Yahudilerin  toprak satın alarak göçmen olarak Filistin topraklarına yönelmelerine mani olamadı.

1896'dan itibaren sahneye çıkan Theodore Herzl, Osmanlı Devleti'ne bazı mali imkânlar sağlayarak Yahudilerin Filistin'e yerleşme iznini koparmak emelindeydi. Herzl’in adı kısa sürede Avrupalı alacaklıları susturacak bir desteğe tekabül etmeye başladı. İşte Engin’in kitabı, bu büyük ‘Pazarlık’ın belgeli tarihini gün ışığına kavuşturuyor.

Prof. Dr. Vahdettin Engin, ‘Pazarlık’ adı altında Sultan Abdülhamid ve Filistin meselesine dair çoğu bugüne kadar farkedilmemiş resmî belgelerin ışığında süregelen ideolojik kaynaklı yanlışları tashih ediyor.
 
Kitapta, İrlanda Kurtuluş Ordusu IRA’nın Sultan Abdülhamid tarafından kurulmuş olduğu yolundaki söylentiler düzeltilirken 1891 tarihli başka bir Filistin pazarlığı iddiası da belgeler eşliğinde çürütülmüş oluyor.

Prof. Dr. Vahdettin Engin’in eseri, İkinci Abdülhamid dönemini inceleyen kitaplar arasında bugüne kadar yazılmış en önemli kaynaklardan biri olma hüviyetiyle dikkat  çekiyor.

Vahdettin Engin, gerek hocalığı, gerek akademisyenliği ve fakat önce insanlığı ile örnek bir isim. Güvenirlikleri düşük tarih yazarlığı coğrafyasında, Kurtlar Sofrasında Osmanlı’dan sonra Pazarlık da Osmanlı tarih klasikleri arasında yerine almaya hazırlanıyor.

No comments:

Post a Comment